Conferința științifică internațională

“SECURITATEA ȘI APĂRAREA ÎNTRE ISTORIE, TEORIE ȘI POLITICI PUBLICE”

Gândirea militară românească
București, Cercul Militar Național, 6-7 noiembrie 2019

KEYNOTE SPEAKERS

Ambasador Sorin DUCARU
Director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene (EUSATCEN)

 
  • fost asistent al Secretarului General NATO pentru provocări emergente de securitate;
  • președinte al Consiliului Științific al New Strategy Center;
  • senior fellow în cadrul Hudson Institute, USA.
 
Ambasadorul Ducaru a absolvit Facultatea de Electronică, Institutul Politehnic din București în anul 1988 și Școala Națională de Științe Politice și Administrative (SNSPA), în 1992. A obținut titlul de «Master» în Relații internaționale al Universității din Amsterdam (1992-1993) și titlul de «Doctor» în Relații economice internaționale la Academia de Studii Economice din București (2005). Ambasadorul Sorin Ducaru a intrat în Ministerul Afacerilor Externe în anul 1993, ocupând pe rând diverse funcții: diplomat în cadrul Direcției de Planificare Politică pe probleme de integrare euro-atlantică, consilier al ministrului, director al cabinetului ministrului, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și director al Direcției NATO și Probleme Strategice. În perioada 2001–2006, a ocupat funcția de Ambasador al României în Statele Unite ale Americii, iar în perioada 2000–2001, a deținut poziția de Reprezentant Permanent al României pe lângă Organizația Națiunilor Unite (ONU)–New York. Ambasadorului Ducaru i-au fost acordate de către președintele României: Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Comandor în 2000, Ordinul Meritul Diplomatic în grad de Ofițer în 2007, Ordinul Național «Steaua României» în gradul de Cavaler în 2008. În anul 2003, Ministerul Afacerilor Externe i-a acordat titlul de «Ambasador al anului».
Din poziția de asistent al Secretarului General al NATO pentru provocări emergente de securitate, a coordonat divizia care se ocupă, în cadrul NATO, de subiecte precum securitatea cibernetică, securitatea energetică, contraterorism, non-proliferare. De asemenea, printre atribuțiile sale, s-a numărat și coordonarea Programului NATO “Science for Peace and Security”. Anterior numirii sale la NATO, în perioada 2006-2013, a deținut poziția de Reprezentant Permanent al României pe lângă Consiliul Nord-Atlantic.

Dr. Andrea GILLI
Cercetător principal, Colegiul de Apărare al NATO de la Roma
 

• activitatea sa se desfășoară în domeniul invocației, tehnologiei și al operațiilor.
• doctorat în Științe Sociale și Politice al European University Institute (EUI) din Fiesole (Florența, Italia)
• master în Relații Internaționale al London School of Economics and Political Science (LSE)
 
Dr. Andrea Gilli este licențiat în Științe Politice și Economie al Universității din Torino (Italia). A fost stagiar în cadrul Diviziei de Cercetare a Colegiului de Apărare al NATO cu exact zece ani înainte de a fi cercetător principal. Dr. Gilli a lucrat anterior și a condus lucrări de cercetare sau a fost asociat cu Ministerul italian al Afacerilor Externe, Comisia pregătitoare a Organizației Tratatului privind interzicerea totală a experiențelor nucleare (Viena, Austria), Royal United Services Institute (RUSI, Londra, Marea Britanie), Center for Transatlantic Relations at SAIS/Johns Hopkins University (Washington, DC), European Union Institute for Security Studies (Paris, Franța), Saltzman Institute for War and Peace Studies din cadrul Columbia University in New York (NY), Center for Security Studies din cadrul Metropolitan University Prague (Praga, Cehia), Center for International Security and Cooperation din cadrul Stanford University (Palo Alto, CA), U.S. Department of Defense’s Office of Net Assessment, și Belfer Center for Science and International Affairs al John F. Kennedy School of Government at Harvard University.
În 2015, a primit premiul bianual al Agenției Europene de Apărare și al Institutului Egmont pentru cea mai bună dizertație în dimeniul apărării, securității și strategiei europene. Activitatea dr. Gilli a fost publicată în cele mai bune reviste din domeniul său, precum International Security, Security Studies și RUSI Journal.
În prezent, domnul dr. Gilli se află printre puținii experți europeni în domeniul studiilor de securitate ale căror publicații sunt sau au fost atribuite pentru cursuri ale celor mai prestigioase universități din lume, inclusiv Harvard University, Stanford University, ETH-Zurich, Columbia University, Ohio State University, University of Chicago, University of Texas-Austin, Dartmouth College, Yale University, University of Notre Dame, University of Edinburgh, SciencePo, University of Bologna, Air University etc.

Prof. univ. dr. Iulian CHIFU
Președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Avertizare Timpurie din București

 
  • președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Avertizare Timpurie din București, din 2014, consilier în Senatul României din iunie 2016.
  • între 2015-2016, Consilier pentru Afaceri Externe, Securitate și Apărare al președintelui Camerei Deputaților din România.
  • Consilier Prezidențial pentru Afaceri strategice și Securitate Internațională în cadrul Administrației Prezidențiale, în perioada 2012-2014 și Consilier Prezidențial pentru Afaceri strategice, Securitate și Politică Externă, în perioada 2011-2012.
În perioada mai 2006 – octombrie 2011, a fost Consilierul pentru Afaceri Externe, Securitate și Apărare al Vicepreședintelui Senatului României. Între iulie 2002 și septembrie 2011, a fost Director al Centrului de Prevenire a Conflictelor și Avertizare Timpurie din România. În perioada 2001-2002, a fost Director al Centrului de Prevenire a Conflictelor, Fundația Academică a Mării Negre, București (România). Anterior, între 1997 și 2001, a fost Director pentru programe în cadrul Grupului de Studii Istorice Contemporane de pe lângă Centrul de Istorie și Civilizație Europeană al Academiei Române, Iași (România).
Domnul Iulian Chifu este specialist în analiza de conflict, decizia în criză și reconstrucția post-conflict, predând în cadrul Departamentului pentru Relații Internaționale și Integrare Europeană, SNSPA, București (România) încă din anul 2000. Din 2005, a fost Conferențiar Universitar la Colegiul Național de Apărare, București (România). Între anii 2007 și 2008, a fost Conferențiar Universitar la Academia Națională de Informații, București (România). Între 2002 și 2007, a fost Secretar Științific la Departamentul pentru Relații Internaționale, SNSPA, București (România). În plus, între anii 2002 și 2005 a fost lector la Centrul pentru Studii NATO, București (România).
În perioada 1998 – 2004, Domnul Chifu a urmat cursurile doctorale în Știința Istoriei, specialitatea Istorie Contemporană, susținându-si teza “Basarabia sub ocupația sovietică 1940-1941; 1944-1991”, la Universitatea din Craiova, România. Este absolvent în 1992 al Universității „A.I.Cuza”, Iași (România), Facultatea de Matematică și Fizică, Secția Matematică. A urmat cursuri post-universitare în domeniul Relațiilor Internaționale la SNSPA București între 1997 și 1999.
În august 2010, a participat la Programul Internațional de Leadership pentru Vizitatori, Prevenirea conflictelor, la Departamentul de Stat al SUA, Washington DC (Statele Unite). În decembrie 2006, a participat la Cursul superior privind Gestionarea Crizelor și Planificarea Urgențelor Civile la Institutul de Apărare Națională și Studii de politică de securitate din Stockholm (Suedia). În mai 2005, a participat la un curs pentru absolvenți de “Informații și Societatea Civilă” la Centrul pentru Relații Civil-Militare, Școala postuniversitară navală din Monterrey, California (Statele Unite).
General-maior (r). prof. univ. dr. Mihail E. IONESCU
Director al Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară

 
  • 1990-1993- Profesor asociat, Facultatea de Istorie, Universitatea din București;
  • din 1992- Profesor, Școala Națională de Studii Politice și Administrative;
  • din 2005 - director al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în România "Ellie Wiesel".
Domnul general-maior (r). Mihail E. Ionescu este director al Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, Ministerul Apărării Naționale din anul 2000. În perioada 1997-2000, a fost șef al Direcției de Integrare NATO/UE, Ministerul Apărării Naționale. Între 1985 și 1990, a fost vicepreședinte al Comisiei Internaționale de Istorie Militară.
Din 2000, domnul Mihail E. Ionescu este membru al grupurilor de lucru de Istorie Militară și Arhive în Consorțiul Parteneriatului pentru Pace al Academiilor și Institutelor pentru Studii de Securitate, al "Parallel History Project on NATO and Warsaw Pact", Woodrow Wilson Center, Washington D.C. și al Cold War International History Project, "Woodrow Wilson" Center, Washington D.C.
Din 2001, este membru al Grupului de Studiu "Viitorul NATO" al Consorțiului Parteneriatului pentru Pace al Academiilor și Institutelor pentru Studii de Securitate; co-președinte al subgrupului "Lărgirea NATO"; și membru al Grupului de Lucru pentru Istorie Militară (din 2007- Euro-Atlantic Conflict Studies Working Group), al Consorțiului PfP al Academiilor de Apărare și Institutelor pentru Studii de Securitate.
Din 2003, domnul Mihail E. Ionescu este co-chair al sub-grupului Relații Transatlantice din cadrul Grupului de Studiu pentru Securitate Euro-Atlantică (EASSG) al Consorțiului PfP al Academiilor de Apărare și Institutelor pentru Studii de Securitate.
Între 2004 și 2006, a fost membru al Senior Advisory Council al Consorțiului Parteneriatului pentru Pace al Academiilor și Institutelor pentru Studii de Securitate. Din 2005, este copreședinte al Grupului de Lucru privind Securitatea în Regiunea Extinsă a Mării Negre al Consorțiului PfP al Academiilor de Apărare și Institutelor pentru Studii de Securitate.Dr. Antonia COLIBĂȘANU
Analist Principal și Director de operațiuni, Geopolitical Futures

 
• analist geopolitic cu experiență, care se concentrează pe analiza strategică a informațiilor competitive.
• din 2016, conduce grupul Active Compete + (AC+)
• în prezent, este Director de operațiuni în cadrul Geopolitical Futures.
 
Antonia Colibășanu s-a alăturat echipei Geopolitical Futures în 2016, ca Analist Principal, după ce a lucrat mai mult de 10 ani la agenția de analiză globală Stratfor, în diferite funcții, inclusiv partener pentru Europa, vicepreședinte al departamentului de marketing internațional și director de cercetare.
Din 2016, conduce grupul Active Compete + (AC+) al Ferinvest Technik + Service SRL, o companie cu sediul în România care furnizează consiliere în domeniul afacerilor internaționale de peste 25 de ani. Echipa domniei sale oferă servicii de consiliere legate de geopolitică și de strategie de dezvoltare internațională.
Ea lucrează în strânsă legătură cu cei mai bine vânduți autori de geopolitică și strategie, George Friedman și Robert D. Kaplan, și a fost consilier onorific al Ministrului Energiei din România. Dr. Colibasanu este, de asemenea, profesor asociat la Academia de Studii Economice. Antonia Colibășanu vorbește în mod frecvent despre economia internațională și securitate la conferințe și evenimente din Europa, iar din 2012 și-a desfășurat activitatea în cadrul Consiliului pentru învățământ al Academiei Internaționale de Studii Avansate din Grecia, un program de vară care reunește studenți din Europa, Asia și Orientul Mijlociu. Este lector invitat la The Fund for American Studies, Washington, D.C. Înainte de a se alătura agenției Stratfor în 2006, dr. Colibășanu a lucrat la Asociația Mondială a Trade Centres din București - World Trade Center Bucharest.
Printre alte acreditări academice, deține un doctorat în afaceri și economie internațională de la Academia de Studii Economice, teza sa concentrându-se pe analiza riscului de țară și a proceselor de  luare a deciziilor în vederea investițiilor din cadrul companiilor transnaționale. De asemenea, deține o diplomă de master în managementul proiectelor internaționale și o licență în studii economice de la Facultatea de Relații Economice a Academiei de Studii Economice, București. Este absolventă a Institutului Internațional pentru Politici și Economie (International Institute of Political and Economic Studies) de la Georgetown University.

General (r.) prof. univ. dr. Teodor FRUNZETI
Consilier, Departamentul Securității Naționale, Administrația Prezidențială

 
• președinte al Secției de Științe Militare a Academiei Oamenilor de Știință din România
• profesor universitar asociat și coordonator de doctorat la Universitatea Națională de Apărare din București, precum și profesor universitar asociat la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu
• director al Departamentului Relații Internaționale și Studii Europene, Facultatea de Științele Comunicării și Relații Internaționale, Universitatea Titu Maiorescu din București
 
Între 2009 și 2015, generalul Frunzeti a fost comandant (rector) al Universității Naționale de Apărare „Carol I”În perioada 2006-2009, generalul Frunzeti a fost Șef al Statului Major al Forțelor Terestre. În 2006, domnia sa a fost director adjunct al Statului Major al Apărării. Între 2004 și 2006, domnul general Teodor Frunzeti a fost comandant al Comandamentului 2 Operațional Întrunit „Mareșal Alexandrul Averescu”, Buzău.
Ca urmare a meritelor sale în domeniul militar, domnul general Teodor Frunzeti a fost decorat cu Crucea Națională „Serviciul Credincios” și cu Semnul Onorific „În Serviciul Armatei”.

 
Top