ISTORICUL PREMIILOR REVISTEI GÂNDIREA MILITARĂ ROMÂNEASCĂ


          Ideea organizării „Premiilor revistei Gândirea Militară Românească” a apărut în urmă cu 21 de ani, la iniţiativa unuia dintre redactorii de la acea vreme, ulterior redactorul-şef al publicaţiei – colonelul dr. Costinel Petrache. Un proiect de anvergură, un proiect ambiţios, care a suscitat interesul autorilor în a participa cu propriile creaţii la această competiţie intelectuală. Din anul 1999 şi până în prezent, Statul Major al Apărării acordă aceste premii celor mai valoroase cărţi, producţii conceptuale din domeniul teoriei şi ştiinţei militare editate în anul precedent.

          Răsfoind colecţia „României Militare”, se pare că membrii Comitetului de redacţie din anul 1923 au fost preocupaţi să-i încurajeze pe autori să scrie, prin acordarea unor premii, instituind, în acest sens, un Concurs de scrieri. Au fost recompensate acele articole/studii care au abordat subiecte variate, precum rezolvări de teme tactice, pregătirea armatei române pentru război, întrebuinţarea aeronauticii pe câmpul de luptă, adaptarea doctrinei franceze la cea a armatei române, rolul fortificaţiilor permanente în operaţiile militare, organizarea industrială a ţării, operaţii ale oştirii române în Campania din 1916-1918, potenţialul de război al unui stat ş.a.

          „Premiile revistei Gândirea Militară Românească” poartă numele unor personalităţi ale ştiinţei militare româneşti, teoreticieni ai Armatei României, care, de-a lungul vremii, s-au distins prin acte şi fapte glorioase şi au elaborat studii, articole marcante sau lucrări în domeniul militar: mareşalul Alexandru Averescu, generalul de divizie Ştefan Fălcoianu, generalul de brigadă Constantin Hîrjeu, generalul de corp de armată Ioan Sichitiu şi locotenent-colonelul Mircea Tomescu.

 
Mareşalul Alexandru Averescu a fost şef al Marelui Stat Major între anii 1911 şi 1913. S-a remarcat în calitate de comandant al Armatei a 2-a, în lupta pentru eliberarea Transilvaniei, în august 1916. În vara anului 1917, a condus operaţia ofensivă de la Mărăşti. A fost membru de onoare al Comitetului de direcţie al revistei „România Militară”. Studiile sale s-au axat pe latura operaţională a gândirii militare, arta militară şi componentele acesteia, în special tactica.

 
Generalul de divizie Ştefan Fălcoianu a fost unul dintre fondatorii revistei „România Militară”, în anul 1864. A participat la elaborarea planurilor ofensive ale armatei române în bătăliile de la Plevna şi Vidin (1877-1878). A fost ministru de război în perioada 1884-1886 şi şef al Statului Major General între anii 1892 şi 1894. Numele său este legat de inaugurarea, în 1889, a cursurilor Şcolii Superioare de Război din Bucureşti, al cărei prim comandant a şi fost.
 
 
Generalul de brigadă Constantin Hîrjeu a fost ministru de război între anii 1912 şi 1913. S-a remarcat atât prin calităţile sale de comandant al Regimentului I Geniu (1901), cât şi prin cele de profesor la Şcoala Superioară de Război, unde a predat telegrafia. Opera sa ştiinţifică este alcătuită din lucrări de teorie militară, cursuri şi conferinţe pe tema fortificaţiilor şi a telegrafiei militare.

Generalul de corp de armată Ioan Sichitiu a fost unul dintre cei mai valoroşi gânditori militari. Eminent profesor la Şcoala Superioară de Război (1921-1926), conducător al cursului de comandament, a contribuit la formarea cadrelor militare superioare ale Armatei Române. A fost şef al Marelui Stat Major în anul 1937. Activitatea sa teoretică s-a axat pe studiul ştiinţei şi artei militare, preponderent pe probleme de strategie, tactică generală şi doctrină militară.
 
 
Locotenent-colonelul Mircea Tomescu a fost un teoretician militar care a abordat în studiile sale războiul de coaliţie, sistemul de conducere militară şi raporturile dintre ştiinţa militară şi doctrina naţională. Revista „România Militară” l-a recompensat, în 1939, cu un premiu pentru lucrarea „Manevra strategică în trecut şi astăzi”. A fost comandant al Comandamentului de Nord al Capitalei în anul 1944.

 
         Regulamentul premiilor menţionează, de asemenea, acordarea unei Diplome de excelenţă, conferită unei personalităţi sau instituţii care s-a distins printr-o contribuţie deosebită la îmbogăţirea patrimoniului ştiinţei militare, pentru întreaga activitate profesională sau pentru o carieră militară remarcabilă, şi a unor Premii speciale, pentru articolele apărute în revista Gândirea Militară Românească în cursul anului anterior decernării premiilor, în baza criteriilor specificate în Regulamentul premiilor.

 

 


Noutati
 • Black Sea and Balkans Security Forum, 2019

  Cea de-a treia ediție a „Black Sea and Balkans Security Forum”, unul dintre cele mai mari evenimente pe tema securității organizat în România, a avut loc între 12 și 14 iunie, la Constanța.
  citeste...
 • Redacţia Gândirea militară românească va coordona secţiunea de Ştiinţe Militare în cadrul AFASES 2019

  Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” organizează, sub patronajul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în perioada 31 mai – 02 iunie 2019, ediţia cu numărul 21 a Conferinţei Internaţionale de Cercetări Ştiinţifice „AFASES - 2019”.
  citeste...
 • Premiile revistei Gândirea militară românească

  Miercuri,14 noiembrie 2018, la sediul Ministerului Apărării Naţionale a avut loc cea de-a XX-a ediţie a decernării Premiilor revistei Gândirea militară românească pentru anul 2017, acţiune circumscrisă manifestărilor dedicate sărbătoririi zilei Statului Major al Apărării. În acest an, festivitatea a făcut parte din suita evenimentelor consacrate Centenarului Marii Uniri.
  citeste...
Mai multe ştiri  
Link-uri utile
Top